
تاریخچه آغاز فعالیت قرآنی جهاد دانشگاهی و تأسیس دبیرخانه دائمی جشنواره قرآنی دانشجویان
نخستین فعالیت قرآنی جهاد دانشگاهی ، برگزاری مسابقات قرآنی و ایجاد فضای رقابت در دانشگاه ها بود که به صورت رسمی از سال 1364 اولین دوره و در سال 1383 نوزدهمين دوره مسابقات تحت عنوان جشنواره ملی قرآن دانشجویان برگزار شد. این جشنوراه که دبیرخانه دائمی آن از همان ابتدا در جهاد دانشگاهی تأسیس شده بود با هدف نشر و گسترش فرهنگ متعالی قرآن کریم در دانشگاه ها از طریق ایجاد فضای رقابتی در میان دانشجویان هر ساله در رشته های مختلف قرآنی برگزار می شود و گذشت زمان در غنای این حرکت فرهنگی افزوده و کیفیت برگزاری آنر ا ارتقاء داده است. از دیگر فعالیتهای قرآنی جهاد دانشگاهی می توان به برگزاری مسابقات سراسری معارف قرآن و مسابقات قرآن اعضای جهاد دانشگاهی اشاره کرد. در زمینه تولید محصولات قرآنی قابل ذکر است که جهاد دانشگاهی افتخار تولید اولین نشریات و محصولات آموزشی – قرآنی را در سطح گسترده داراست. همچنین در جهت ترویج فرهنگ قرآنی در بین دانشجویان، جهاد دانشگاهی اقدام به برگزاری محافل قرآنی در دانشگاه ها و اردوهای قرآنی در مکانها و زمانهای مختلف نموده است.
تاریخچه فعالیتهای قرآنی جهاد دانشگاهی
پس از انقلاب فرهنگی و بازگشایی دانشگاه ها، در سال 1362 "جهاد دانشگاهی" عهده دار و متولی فعالیتهای فرهنگی دانشگاه ها شد. از همان ابتدا نیز "فعالیتهای قرآنی" همواره به عنوان محور و شالوده اصلی فعالیتهای فرهنگی جهادگران دانشگاهی مطرح بود و مجموعه معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی نسبت به گسترش و تعمیق فعالیتها و برنامه های قرآنی در دانشگاهها توجه ویژه ای مبذول می داشت. این فعالیتها عملاً از سال 1364 با برگزاری نخستین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم دانشجویان شکل منسجم و مشخصی به خود گرفت. مسابقاتی که از آن سال به بعد به صورت منظم و مستمر برگزار شد و ادامه پیدا کرد و سال گذشته بیست و چهارمین دوره این مسابقات در توسط این سازمان برگزار شد. در طول بیست و چهار دوره، جمعاً جدود 3 میلیون نفر از دانشجویان عزیز میهن اسلامی مان در این مسابقات شرکت کردند. از افتخارات جهاد دانشگاهی این است که بسیاری از نخبگان و برجستگان قرآنی کشورمان که در عرصه های بین المللی نیز خوش درخشیده اند، زمانی و حداقل در یکی از دوره های مسابقات سراسری قرآن دانشجویان جهاد دانشگاهی شرکت کرده و حائز رتبه شده اند.
فعالیتهای قرآنی جهاد دانشگاهی با تشکیل"دبیرخانه دائمی مسابقات قرآنی دانشجویان"وارد مرحله جدیدی شد. این دبیرخانه دائمی به منظور منظم کردن و گسترش کمی، کیفی و هدفمند فعالیتهای قرآنی دانشجویان در جهاد دانشگاهی تشکیل شد و ماحصل زحمات و تلاشهای همکاران و مسوولان این دبیرخانه در گسترش و بهینه سازی فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان، نقش بسزایی ایفاء کرده است.
گستردگی فعالیتهای قرآنی جهاد دانشگاهی تا به آنجا ادامه یافت که برای استمرار و تقویت این فعالیتها، ایجاد و استقرار سازمان مشخص و نظام مندی ضرورت پیدا کرد. بر اساس این ضرورت و نیز عزم جزم مجموعه جهاد دانشگاهی به منظور توجه ویژه به فعالیتهای قرآنی بود که مرکزی مستقل و با اساسنامه و تشکیلات مشخص در سال 1380 با عنوان "مرکز فعالیتهای قرآنی دانشجویان کشور" به تصویب هیأت امنای جهاد دانشگاهی رسید. این سازمان در سال 1380 فعالیت خود را از یک اطاق و با دو نفر نیرو در ساختمان معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی آغاز کرد و به لطف خداوند متعال و مدد قرآن کریم و به یمن خلوص و تلاش شبانه روزی جهادگران دانشگاهی، اندک اندک بر کمیت و کیفیت توانمندیها و فعالیتهای خود افزود. تا اینکه با گذشت 2 سال، به عنوان"سازمان فعالیتهای قرآنی دانشجویان کشور" و سپس به عنوان" سازمان فعالیتهای قرآنی دانشجویان کشور" وارد عرصه جدیدی گردید.که در ادامه با تاسیس خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) درخشش آن دو چندان شد. طی این سالها با روحیه جهادی و عزم راسخ سازمان ، فعالیتهای قرآنی چشمگیری که برخی از آنان در زیر آمده است، اجرا شد:
·تأسیس خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا) در سال 82 به عنوان نخستین و تنها خبرگزاری تخصصی قرآن کریم در جهان با فعالیت 17 زبان دارای 8 سرویس و 23 زیرسرویس خبری و دارای شش شعبه منطقهای (اروپا، آسیای مرکزی، شرق آسیا، آمریکا، آفریقا و غرب آسیا) و 30 شعبه استانی
·برگزاری چهار دوره مسابقات بین المللی قرآن دانشجویان مسلمان در سالهای 85، 87، 89 و91
·برگزاری 24 دوره جشنواره ملی قرآن دانشجویان کشور(طی سالهای64تا88)
·اعزام برگزیدگان بیستودومین جشنواره ملّی قرآن دانشجویان ايران به کشور مالزی
·برگزاری هفت دوره جشنواره ملی ادبی هنری قرآنی دانشجویان ایران
·برگزاری سه دوره جشنواره ملی ادبی با محوریت سورههای قرآن کریم
·برگزاری سه دوره همایش کوهپیمایی ویژه دانشجویان
·طراحی و برگزاری 4 دوره جشنواره فضاسازی سورههای قرآن کریم
·تأسیس انجمن نخبگان قرآنی دانشجویان ایران
·برگزاری جشنواره بينالمللي وبلاگنويسي قرآنی
·برگزاری 3 دوره فراخوان دیدگاههای مدیریتی سورههای قرآن کریم
·برگزاری 4 دوره جشنواره ملی مطالعات قرآنی دانشجویان
·برگزاری جشنواره قرآنی معراج ویژه کارکنان جهاد دانشگاهی
·برگزاری مسابقات اینترنتی قرآنی ویژه جهادگران جهاد دانشگاهی و خانواده ایشان
·چاپ 8 شماره فصلنامه تخصصی میان رشته ای قرآن کریم
·و برگزاری صدها طرح ملی و منطقهای قرآنی دیگر در سطح دانشگاهها مانند کرسیهای تلاوت و تدبرقرآن کریم،کارگاههای مهارتهای زندگی قرآنی، نمایشگاههای دورهای آثار هنری و...
در سال 1392 این ضرورت احساس شد که فضای فعالیتهای قرآنی دانشگاهی باید زمینههای فعالیتی جدیدی را تجربه کند، فلذا برای توسعه فعالیتهای قرآنی و افزایش کارآمدی و گسترش دامنه مخاطبان، طرح توسعه سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور در دستور کار قرار گرفت. در این طرح به منظور تنوعبخشی به فعالیتها و جذب مخاطب جدید، تاسیس مراکز جدید و بازمهندسی فعالیتهای گذشته به شرح زیر در دستور کار قرار سازمان گرفت:
vتاسیس مرکز رشد و شکوفایی فناوریها و هنر قرآنی،
vتاسیس مرکز آموزشهای تخصصی علوم و فنون قرآن کریم،
vتاسیس مرکز مطالعات میان رشته ای قرآن کریم،
vتاسیس مرکز دانشجو معلم قرآن کریم،
vتاسیس مرکز تولیدات چندرسانه ای مبین،
vتاسیس مرکز نشر محصولات مکتوب و دیجیتالی قرآنی،
vتوسعه خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا)
vگسترش مسابقات بین المللی قرآن دانشجویان مسلمان
vارتقای فصلنامه تخصصی مطالعات میان رشتهای قرآن کریم به رتبه علمی پژوهشی
و من الله التوفیق


ارتباط با ما
آدرس: تهران -خيابان انقلاب -خيابان قدس
خيابان بزرگمهر - پلاک 85
تلفن : 66402882-66970775
پست الکترونيک: isqa.ir@gmail.com